Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2007 17:10 - Не за забавление,а за омерзение
Автор: tamzin Категория: Забавление   
Прочетен: 849 Коментари: 0 Гласове:
0



Финтовете на Станишев

Бойко Пенчев

„Дневник”

 

 Словесните заграждения, с които правителствените мъже се опитват да спрат стачкуващите учители, приличат на странна сплав между модерен неолиберален PR и стара мукава за социалистическо агиттабло. Да вземем Сергей Станишев. Той се опитва да се измъкне от кризата с няколко финта, които по-късно дълбокомъдри социолози ще представят като рядко държавническо мислене. Всяка вечер по телевизията гледаме един дрибъл без топка, включващ следните основни лъжливи движения:

 

1. Отговорното поведение е да не даваме пари, защото ще се продъни финансовата стабилност, бордът или дори "реалните успехи, постигнати досега", по думите на самия премиер.

 

Другарю Станишев, отговорното поведение в случая изисква преди всичко признаване на проблема в цялата му дълбочина. И проблемът не е застрашаването на финансовата стабилност, а срутването на картонените "реални успехи", легитимиращи една безнадеждно некадърна и корумпирана политическа класа. Отговорното поведение е да се признае провалът, а именно България не е европейска страна освен на хартия, нито БСП е европейска лява партия освен пак на хартия. Затова стачката на учителите предизвика политическа криза и вече трудно може да бъде удържана във формулировката "синдикалисти искат пари". С всеки свой ход правителството затъва и онова, което в началото беше дребен спор между наемни работници и техния работодател, се превърна в нещо далеч по-голямо - защото оголи фалшивата "стабилност", основана единствено върху волското търпение на нископлатените българи.

 

2. Финт втори. За да дадем на учителите, трябва да вземем от друг. Вие кажете от кого!

 

Ефектно, макар и доста елементарно насъскване на едни социални групи срещу други. Нека обаче Станишев първо каже как така обещаните от неговата партия 5.8% от бюджета за образование са се свили до 4.3%, а за догодина - и до 4.08%. Нека правителството каже как уж много простите и нецивилизовани румънци, на които все се смеем, могат да заложат 6% от бюджета си за образование, а ние не можем. Преди да пита от кого да вземем, Станишев да каже на кого е дал.

 

3. Ако дадем на учителите, всички ще поискат.

 

Точно така, г-н премиер, това е идеята. Не трябваше ли вашето управление да доведе до осезателно, "незабавно и несимволично", както казва коалиционният ви партньор, увеличаване на доходите? Докога ще привличаме инвеститори единствено с географското си положение, природата и евтината работна ръка? Защо премиерът не се опита да каже например на собствениците на имоти да намалят малко цените? Та не са ли европейските цени на недвижимото имущество, горивата, лекарствата, даже вече и на хранителните продукти основният фактор, който прави заплатите да изглеждат жалки? Ама това е пазар, обективна реалност, ще каже новоизпеченият пазарен фундаменталист и лидер на най-голямата българска лява партия. Така е. Но хората, пред които сложихте заграждения, за да не направят нещо на Народното ви събрание, те не са ли обективна реалност? Когато собственик продава земя край морето, може да сложи каквато си иска цена, а когато учителят продава труда си, трябва да се задоволи с милостинята, която му е отредила държавата? И това положение се рекламира като нормално от лидера на управляващата лява партия?!

 

Финтовете на Станишев приличат на дясна политика, но всъщност са просто импровизиран опит за удържане на статуквото. Да се остави образованието на самотек и на "пазара" не е нито лява, нито дясна политика, а псевдополитика. На някои предприемачи може и да им изнася евтиният труд, предимно физически. Но обществото като цяло може да просперира единствено при увеличаващ се дял на квалифицирания, скъп труд. И образованието е един от най-важните фактори за превръщането ни от забавляващи туристите туземци в европейци. Не че да си туземец е нещо непременно лошо, но не съм срещнал още партия, която да е записала ориентализацията и африканизацията ни в програмата си.

 

Пазарът си е пазар, но образованието е дългосрочна инвестиция, която е по силите комай единствено на държавата. Разбира се, частният сектор в образованието ще динамизира и внася конкурентност в системата, но няма държава, която тотално да е зарязала образованието. Освен може би българската.

 

 



Тагове:   Омерзение,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tamzin
Категория: Забавление
Прочетен: 443719
Постинги: 159
Коментари: 304
Гласове: 3904
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031