Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2007 15:12 - Откъде идваме, накъде отиваме....? Част I
Автор: tamzin Категория: Технологии   
Прочетен: 1354 Коментари: 0 Гласове:
0





Деволюцията на човека

В интервю на Весела ВИТ за сп. "УСУРИ"

световноизвестният учен Майкъл КРЕМО

споделя революционната си теза 

за деволюцията на човешкия род.

image

Майкъл Кремо

- Г-н Кремо, какви са впечатленията ви от България и защо се върнахте отново тук?

- Преди година и половина дойдох тук за първи път по повод излизането на книгата ми "Скрита история на човешката цивилизация", в която съм документирал археологически доказателства за изключителната древност на човечеството в противовес на теорията на Дарвин за произхода на човека. Хората тук проявиха голям интерес към книгата, получих множество покани както от медии, така и от Института по експериментална антропология и морфология на БАН, Софийският университет, Нов български университет, Дома на науката в Пловдив, Югозападния университет в Благоевград и други. Много хора ме питаха - ако не сме еволюирали от човекоподобните, то тогава откъде сме се появили? Сега издадох книга, която отговаря на този въпрос и тя се казва "Човешката деволюция - ведическа алтернатива на теорията на Дарвин". Получих покана да дойда отново в България и тук открих още по-голям интерес към тези въпроси. Изнесох няколко лекции, които бяха много добре посетени в Софийския университет, в Югозападния университет в Благоевград и др. 

- Вашите книги са издадени вече на около 20 езика, което е добра илюстрация на интереса към Вашите теории. Все пак как се приемат книгите ви от хората по света - по същия начин както в България ли? 

- Мисля, че в България интересът е много голям, защото тя е първата страна, в която издадох книгата си "Човешката деволюция". Дори преводът на български започна преди да публикувам книгата на английски. Това беше знак за мен, че в България има голям интерес към моите теории. 

- Как си обяснявате този голям интерес? 

- От българската история виждам, че тук винаги е било едно духовно място. Ако се върнем във времената на древните траки можем да видим, че те са имали светоглед като този, който представям в "Човешката деволюция". За съжаление не познавам лично Божидар Димитров, но в неговата книга за българите - първите европейци, той споменава, че корените им са от Индия и техните духовни идеи изначало идват също от Индия. Тъй като аз представям ведическата алтернатива на дарвиновата теория намирам за доста интересно това. Появата на християнството в България има много общо с мистичното и езотеричното в тази страна. Миналата година директорът на Института по експериментална антропология и морфология към БАН Йордан Йорданов ме разведе из експозицията на музея на института и ми показа скелет на един от древните българи, който беше на около 5-6 хиляди години. Въпреки че скелета беше на възрастен човек, той е бил погребан в ембрионална позиция. Г-н Йорданов ми каза, че древните българи са вярвали в прераждането и затова са погребвали мъртвите така, защото са вярвали, че ще се родят отново. За мен България винаги е била център на духовното и мистицизма, точно това, което описвам в своята книга "Човешката деволюция", и може би затова и интересът към нея е толкова голям. 

- В кой стадий на развитието си се намира човечеството в момента - започнали ли сме да деволюираме?

- Използвам терминът деволюция по два начина. Главният е чрез него да опиша произхода на човешкия вид. Днес най-разпространена е тезата на Чарлз Дарвин и неговите модерни последователи, и те биха казали, че ние сме комбинация от прости материални елементи и сме се появили в чисто материалния процес на еволюцията. Но не всеки е удовлетворен от подобен отговор - поне аз не съм. Вярвам, че има много физически доказателства, които противоречат на тази теория. Тези доказателства съм документирал и описал в своята книга "Скрита история на човешката цивилизация". Има човешки скелети, артефакти, напр. отпечатъци от стъпки, датирани много по-назад във времето, които не може да се обяснят от теорията на еволюцията. Ако се вгледаме в генетиката ще видим, че тя също не доказва еволюционната теория. Тези, които поддържат тази теория трябва отначало да докажат, че първото живо същество се е самоорганизирало от тези елементи, но никой не може да ни каже какви точно елементи и в какво количество са се комбинирали, за да се постави началото на някаква форма на живот.

- Именно това не успяха да направят въпреки очакванията си много учени, ангажирани с разчитането на човешкия геном. 

-  Да, еволюционистите казват, че точно така се получава, но ако поискаме от тях да проследят еволюцията стъпка по стъпка те няма да могат да го направят. Затова в момента това е само една идея, в която вярват много хора и то много силно, но те не биха могли да дадат фактически доказателства за нея. Смятам, че са ни необходими нови обяснения за произхода на човека.

Преди да зададем въпроса откъде е произлязъл човека, ние трябва да си зададем въпроса - какво всъщност е той? Както вече казах повечето учени днес вярват, че човекът е просто комбинация от химични елементи, но ако се вгледаме наистина внимателно в цялата информация, която ни предоставя науката, ще видим, че човек е съставен от три неща - материя, разум и съзнание. Това ни води до идеята, че космосът е разделен на тези три нива - ниво в което доминира материята, ниво, в което преобладава елементът на разума, и ниво, което представлява съзнанието или духа. Ако живото същество е на това именно ниво на високо съзнание и бъде привлечено от по-низшите нива, то тогава навлиза в тези нива и бива покрито от по-низши енергии.

Така че процесът, в който осъзнатото същество бива покрито от тези по-низши енергии на разума и материята аз наричам деволюция. Или с други думи ние не еволюираме отдолу нагоре към по-висши форми, а деволюираме от нивата на чистото съзнание или дух към света на материалното.

Този процес може да бъде обърнат - има процес, който можем да наречем процес на духовна ре-еволюция и всяка една духовна религиозна традиция по света помага за постигането на тази ре-еволюция. Главният смисъл, в който използвам думата деволюция е процесът, в който чистия дух бива покрит от по-низшите енергии. Това е процесът, в който чистото Аз слиза до нивото на грубата материя в този процес на деволюция и в момента сме точно на това ниско ниво. Човешките същества обитават това ниво от много дълго време и в този дълъг период нивото им се е издигало и спадало много пъти. Древните санскритски и ведически писания описват как различните цивилизации са възниквали и са загивали в хода на цикличното време. Според древния космологичен календар на Индия ние в момента се намираме във време, в което човешката цивилизация се движи надолу, и това потвърждава деволюцията. Въпреки че осъществяваме голям технологичен прогрес, виждаме, че човешката култура става все по-изпълнена с насилие и се появяват много други лоши качества.

- Първо във Ведите ли се срещат теориите за деволюцията?

- Процесът на деволюцията, както го описах, включва идеята за материята, разума и съзнанието и също така предполага да приемем разбирането за космоса, изграден от тези нива. Тази информация е открита в древните ведически писания на Индия и затова нарекох своята книга "Ведическа алтернатива за теорията на Дарвин". Съзнавам, че тази алтернатива е само част от много сродни духовни алтернативи, които се коренят в световните религии и традиции, които също уважавам много. В Книгата има сравнително изследване на космологиите, в което изброявам около 20 различни космологии от историята на света и от различни общности, например китайските, корейските, японските традиции, също така североамериканските индианци, великите цивилизации на Южна и Централна Америка, различни африкански племена, общности от острови в Тихия океан, хората от Европа и Средния изток. Всички те споделят едни и същи идеи, всички те приемат, че човекът е изграден не само от материя, но и от едно по-фино и едно духовно тяло. Всички приемат идеята, че космосът е изграден от различни нива или измерения.Това не е просто една идея, която може да бъде открита само в древните индийски писания, но като че ли е общо наследство на хората по света.










Тагове:   накъде,   отиваме,   Откъде,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tamzin
Категория: Забавление
Прочетен: 444733
Постинги: 159
Коментари: 304
Гласове: 3904
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930